Amazon komt naar België! Wat staat je te wachten als verkoper en hoe speel je hierop in?

Amazon komt naar belgie

Na het uitbreiden naar marketplaces in bijvoorbeeld Nederland, Zweden en Turkije in de afgelopen jaren is België een van de volgende landen waar E-commerce gigant Amazon zich gaat vestigen.

Wat wordt er verwacht?

De verwachting is dat Amazon België zijn spreekwoordelijke deuren medio september 2022 opent. In gelekte documenten van Amazon zou duidelijk zijn geworden dat er plannen liggen om uit te breiden naar 5 nieuwe landen. Één van deze landen is dus België.

De onderstaande afbeelding verraad dat de plannen er niet alleen liggen maar ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Wellicht dat de oplettende verkoper het al was opgevallen, er staat namelijk al “amazon.com.be” in het Seller Central account tussen de beschikbare marketplaces. De domeinnaam amazon.be is al jaren in gebruik door een ander bedrijf. Dat zou een reden kunnen zijn dat de domeinnaam amazon.com.be gaat zijn.

Amazon.com.be status

Komt er een Amazon Fulfillment Centre (FBA) in België?

Momenteel is het voor Nederlandse en Belgische verkopers nodig om minimaal een Duits of Frans btw nummer te hebben om hun voorraad bij Amazon (FBA) neer te leggen. Er is een logistiek centrum in Nederland maar dit betreft alleen een doorgeefluik om sneller in Nederland te kunnen leveren. De vraag is dus: “Komt er wel een fulfillment centre van Amazon in België?”

Vooralsnog is er alleen sprake van een logistiek centrum in België. Of dit door Amazon wordt omgetoverd tot fulfillment centre is voor nu nog niet te zeggen.

Daarbij is het voor Nederlandse verkopers nog steeds geen “extra” voordeel. Het zou het probleem van het hebben van een btw nummer en het doen van btw aangiftes in het buitenland nog steeds niet oplossen.

Amazon in België, wat kan het voor jou als verkoper opleveren?

Voor de bol.com verkopers zal dit niet vreemd in hun oren klinken aangezien veel Belgische consumenten via bol.com producten kopen. In dit geval wordt het een marketplace die enkel en alleen gericht is op de Belgische markt.

Wat dit gaat opleveren voor Amazon is vooraf niet te voorspellen. Zij hadden namelijk ook veel meer traffic verwacht vanuit de Nederlandse markt. Het zou wel kunnen dat het Frans-talige deel van België de nieuwe Belgische marketplace gaat gebruiken in plaats van amazon.fr.

Voorbereiding en opschaling naar Amazon België.

Ben jij benieuwd hoe je moet voorbereiden op deze nieuwe marketplace of heb je hulp nodig bij de opschaling naar Amazon België?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top