Amazon Vine: alles wat je moet weten over het programma

Amazon Vine Reviews

In het kort

  • Ontdek de wereld van Amazon Vine vanuit het perspectief van verkopers.
  • Leer hoe je als verkoper kunt deelnemen, wat de kosten hiervoor zijn en welke overwegingen van belang zijn.
  • Belangrijke stappen en inzichten voor Amazon-verkopers.

Leestijd: 5 minuten

Reviews vormen het hart van Amazon en voor verkopers is het Amazon Vine-programma dan ook erg waardevol. Dit programma biedt verkopers de kans om eerlijke en onbevooroordeelde reviews te ontvangen van betrouwbare recensenten, ook wel Vine Reviewers genoemd, in ruil voor gratis producten.

Aanmelden voor Amazon Vine

Vereisten voor het Vine Programma

Voordat verkopers hun producten aanmelden, is het essentieel om te voldoen aan enkele noodzakelijke vereisten. Dit omvat het geregistreerd staan als merkverkoper, het gratis kunnen weggeven van producten en het hebben van minder dan 30 reviews op het specifieke product.

Kosten van deelname

Een belangrijk onderdeel van het aanmeldingsproces zijn de daaraan verbonden kosten. Sinds Amazon wijzigingen heeft doorgevoerd op 19 oktober 2023 hanteert het bedrijf een eenmalige inschrijvingsvergoeding, afhankelijk van het aantal ingeschreven eenheden. Deze kosten variëren van €0 tot €170.

  • €0 / $0 - Registreer 1 tot 2 eenheden per parent ASIN en ontvang tot 2 Vine-reviews gratis.
  • €70 / $75 - Registreer 3 tot 10 eenheden per parent ASIN en ontvang tot 10 Vine reviews.
  • €170 / $ 200 - Registreer 11 tot 30 eenheden per parent ASIN en ontvang tot 30 Vine reviews.

*Een 'parent ASIN' op Amazon is de hoofd identificatie voor een product met varianten (maten, kleuren). Het koppelt aan individuele ASINs voor elke variant en vereenvoudigt zo de toegang voor klanten tot verschillende opties op één pagina.

Inschrijvingsproces

Het inschrijven is eenvoudig voor geregistreerde merkverkopers. Volg de stappen zoals beschreven in Seller Central, te vinden onder de Advertising-tab in het menu. Na goedkeuring van je inschrijving kunnen Vine Reviewers je producten aanvragen. Of je toegang krijgt tot het Vine programma hangt af van je inschrijving, dus zorg ervoor dat je alle stappen zorgvuldig volgt om een succesvolle inschrijving te kunnen garanderen.

Amazon Vine Reviews
Wat te verwachten na inschrijving?

Na inschrijving ontvangen Vine Reviewers een speciale link naar jouw productpagina. Hier kunnen ze het product gratis bestellen en testen. Het is belangrijk om te beseffen dat Amazon bepaalt welke producten worden aangeboden op basis van eerdere aankopen en reviews van de reviewer.

 

Belangrijke Overwegingen voor Verkopers

Hoeveel ASINs kun je inschrijven?

Een belangrijk punt binnen Amazon Vine is het aantal ASINs (Amazon Standard Identification Number) dat je kunt inschrijven. Hoewel verkopers maximaal 200 ASINs tegelijk kunnen inschrijven, kan elke ASIN slechts één keer worden ingeschreven. Dit is iets waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je geïnteresseerd bent in het Amazon Vine programma.

Review verplichtingen?

Een veelgestelde vraag is of Vine Reviewers verplicht zijn om reviews achter te laten. Het antwoord: Nee, Vine Reviewers zijn niet verplicht om reviews achter te laten, wat betekent dat je geen gegarandeerde reviews hebt. Het kan verder ook 4-8 weken duren voordat een recensie verschijnt, dus geduld is hierin een schone zaak.

Wij als Amazon Advies hebben inmiddels meer dan 100 producten voor onze klanten ingeschreven voor het Vine programma. Uit onze ervaring kunnen we echter constateren dat het gemiddelde percentage voor geplaatste reviews tussen de 80% en 90% ligt.

Hoeveel reviews kun je ontvangen?

Hoewel het verleidelijk is om zoveel mogelijk reviews binnen te slepen, is er een beperking. Het maximale aantal reviews per product is 30. Dit geldt ook als je product al enkele reviews heeft. Een belangrijk punt dus om rekening mee te houden bij interesse in het Amazon Vine programma.

Verwijderen van Vine reviews?

Daarnaast is het erg belangrijk om te weten dat het verwijderen van reviews niet mogelijk is, tenzij ze in strijd zijn met de servicevoorwaarden van Amazon. Dit benadrukt maar weer eens hoe belangrijk het is om kwalitatief goede producten te leveren. Niemand staat namelijk te wachten op negatieve reviews!

 

Is Amazon Vine het waard voor verkopers?

Voordelen van Amazon Vine voor verkopers:

1. Meer kans op reviews

Amazon Vine opent de deur naar bekende, betrouwbare reviewers, wat de kans op waardevolle reviews vergroot. Dit kan resulteren in een groter aantal reviews voor je producten.

2. Gedetailleerde, kwalitatieve reviews

Vine Reviewers zijn bekend om hun gedetailleerde en kwalitatieve reviews. Dit kan niet alleen potentiële kopers overtuigen, maar ook waardevolle inzichten bieden voor verkopers.

Nadelen en overwegingen:

1. Kosten

Amazon hanteert een eenmalige inschrijvingsvergoeding, wat een overweging is voor verkopers, vooral voor de wat kleinere bedrijven. Daarnaast stuur je de Vine Reviewer gratis een product op. Dit betekent dat je hiervoor ook kosten maakt aan zaken als inkoop, logistiek en fulfillment (Fulfilment By Amazon).

2. Geen garantie op reviews

Hoewel Vine Reviewers producten gratis ontvangen, is er geen garantie dat ze reviews zullen achterlaten. Dit kan een risico zijn voor verkopers die op zoek zijn naar gegarandeerde reviews op hun producten.

3. Beperking tot merk geregistreerde verkopers

Alleen verkopers met een geregistreerd merk komen in aanmerking voor Amazon Vine, waardoor het programma niet toegankelijk is voor alle verkopers.

 

Het belang van authentieke reviews

Authenticiteit is de sleutel tot het succes van Amazon Vine. Zowel verkopers als kopers hechten waarde aan eerlijke meningen. Het is belangrijk om transparant te zijn over de voordelen en mogelijke nadelen van je product, waardoor je een betrouwbare reputatie opbouwt. Zoals eerder ook werd aangegeven: geplaatste reviews zijn niet verwijderbaar!

 

Amazon Vine voor kleine bedrijven en startups

Een boost voor nieuwkomers

Voor startende verkopers op Amazon biedt het Vine-programma een waardevolle kans om snel betrouwbare reviews te verzamelen. Dit kan de geloofwaardigheid van het merk en de nieuwe producten vergroten om het vertrouwen van potentiële kopers te winnen.

Kostenoverwegingen voor kleine ondernemingen

Hoewel het Vine-programma waardevol kan zijn, moeten kleine ondernemingen rekening houden met de bijbehorende kosten. Het is belangrijk om de financiële haalbaarheid na te gaan en te bepalen of de investering in overeenstemming is met de verwachte voordelen.

 

Tot slot: haal meer uit Amazon Vine als verkoper

Amazon Vine blijft een waardevol hulpmiddel voor verkopers die streven naar succes op het platform. Het biedt een perfecte kickstart voor nieuwe verkopers of producten die nieuw worden gelanceerd op Amazon. Door strategisch gebruik te maken van het programma en voortdurend de prestaties te evalueren, creëer je direct autoriteit en ontvang je waardevolle feedback vanuit je mogelijke doelgroep.

Wil je ook profiteren van deze voordelen van Amazon Vine? Neem contact met ons op en we helpen je graag met het opzetten, inrichten en draaiende houden van een Vine-programma voor jouw bedrijf!

Kan ik mijn deelname aan het Amazon Vine programma annuleren?

Nee, annuleren is niet mogelijk na inschrijving.

Wat als mijn product al reviews heeft?

Je kunt maximaal 30 reviews ontvangen, inclusief bestaande reviews.

Hoe snel ontvang ik reviews?

Dit varieert, maar reviews kunnen al na vijf dagen binnenkomen.

Zijn positieve reviews gegarandeerd?

Nee, Vine Reviewers geven hun eerlijke meningen.

Is het Vine-programma geschikt voor elke verkoper?

Nee, alleen merk-geregistreerde Nederlandse verkopers kunnen deelnemen.

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top