De impact van Corona op Amazon Nederland

Impact corona op amazon nederland

Amazon heeft inmiddels enkele dagen haar deuren op het Nederlandse domein geopend. Maar het aanbod is naar ons idee nog niet indrukwekkend. Uiteraard moeten veel verkopers hun weg nog vinden naar het platform, maar wij sluiten niet uit dat ook het Covid-19 virus invloed heeft op het aanbod.

Leveranciers hebben problemen met de productie

Het productieproces ligt in China ligt grotendeels stil en dit heeft mogelijk al invloed op het assortiment. Mede doordat Amazon de laatste maanden nodig had voorraad op te bouwen en het netwerk klaar te maken voor levering aan klanten in Nederland. De prijzen in de Duitse webshop van Amazon zijn gemiddeld ongeveer 7% lager dan in Nederland. Aangezien ondanks uitlekte dat Coolblue haar prijzen verhoogd om in te spelen om dreigende tekorten van producten, is het niet onwaarschijnlijk dat de hogere prijzen op Amazon.nl te maken hebben met dreigende tekorten van producten door het Corona virus.

De markt verandert door het Corona virus

Ook aan de andere kant van de markt, de vraag, heeft het virus impact. Consumenten stellen grote aankopen uit vanwege onzekere tijden. Zeker nu het niet lijkt alsof het virus snel verdwijnt. Deze week alleen al zijn grote quarantaine maatregelen genomen in binnen en buitenland, heeft president Trump een inreisverbod vanuit Europa afgekondigd en gooit de huidige olie ruzie nog meer ‘olie op het vuur’.

Aan de andere kant zullen aankopen wel eerder op afstand gedaan worden. Wat de e-commerce markt in zijn geheel ten goede komt. Dit is naar verwachting een kleine opsteker, maar in zijn geheel verwachten wij minder vraag voor de markt in zijn geheel.

Het personeelsbeleid bij Amazon zelf

Een derde belangrijke pijler van de impact is het personeel bij Amazon zelf. Kantoren en fulfillment centra in de VS hebben al maatregelen genomen vanwege zieke werknemers. Deze worden minder ‘gestraft’ voor het ziek zijn dan normaal gebeurt om te voorkomen dat zieke werknemers toch naar het werk komen en hun collega’s aansteken.

Ook het fulfillment centrum in Duitsland, dat de Nederlandse markt moet gaan voorzien van producten, kan problemen krijgen door het Covid-19 virus. Wanneer de leverzekerheid minder wordt bij Amazon zullen klanten eerder overstappen naar andere e-commerce platformen. Zeker de mensen die betalen voor Prime levering.

De impact is nu al groot, en kan naar ons idee alleen nog maar groter worden. Wij houden het nieuws nauwlettend in de gaten. Een ding is zeker, er gaan ingrijpende en interessante dingen gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top