Rekket: Producten uit China importeren

Producten importeren uit China met Rekket

In onze laatste update van de Amazon Challenge 2020 schreven we over de administratieve verplichtingen om als bedrijf via Amazon te mogen verkopen. Op dat moment (Juni 2020) stond onze test batch met voorbeeldproducten uit China nog vast op transport. Later die week hebben wij de badmintonsets alsnog binnen gekregen. In totaal 10 zwart, en 10 witte, sets bestaande uit 3 shuttles, 2 rekkets en een tas per set. Helaas zijn we inmiddels al halverwege de zomer, dus grote resultaten verwachten we dit jaar niet meer. Desondanks gaan we door met Rekket!

Het risico van importeren uit China

Het importeren van onze voorbeeldproducten laat gelijk een van de struikelblokken zien: het in Nederland krijgen van de producten zodat ze verkocht kunnen worden. Dit kan aan verzending liggen waarbij kleinere lokale logistieke partners in China worden gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat contactinformatie niet voorhanden is bij de douane in de haven van Rotterdam of op Schiphol, waardoor jij als importeur de goederen niet kunt inklaren. Op het gebied van verzenden is het vaak een afweging tussen gemak en kosten: kant-en-klaar de producten in jouw magazijn in Nederland geleverd krijgen is stukken duurder dan wanneer je zelf de producten inklaart en ophaalt. In ons geval heeft het verminderde vliegverkeer geleid tot ‘wachtrijen’ voor pakketjes en vertraging op vertraging. Daardoor zijn onze voorbeeldproducten ongeveer twee maanden vertraagd.

Een ander risico van importeren uit China zijn onbetrouwbare leveranciers. Wij importeren onze producten via een leverancier die gevonden is op Alibaba. Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen de daadwerkelijke producenten/manufacturers, en handelaren die doen alsof zij produceren. Met een handelaar/tussenpersoon is prima te werken, maar wees wel bewust van dit onderscheid. De kwaliteit van aanbieders op Alibaba wordt steeds beter. Hierdoor is het risico op kwaadwillende oplichters de afgelopen jaren aanzienlijk minder geworden. Desondanks is het belangrijk goed onderzoek te doen naar de partij waarmee je in zee wilt gaan. Wij werken altijd met een testbatch alvorens wij een gehele productie bij een producent plaatsen. In dit geval een testbatch van in totaal 20 badminton sets.

Importeren uit china badminton racket

De badminton sets zijn binnen

Onze testbatch bestaat uit 10 zwart, en 10 witte, sets. In een set zitten 3 shuttles, 2 badmintonrackets en een tas. Deze batch draagt nog niet het Rekket merk, maar zijn helemaal blanco. Personaliseren was voor deze kleine oplage niet mogelijk. De kwaliteit is wel hetzelfde zoals de gemerkte Rekket sets zullen zijn. Wel hebben wij, om te kunnen testen, de prijs voor een grotere batch afgedwongen. In dit soort gevallen hoop je dat een producent toekomst ziet in de samenwerking en daar ook tijd en moeite in wil steken.

Voor nu is de kwaliteit van de geïmporteerde goederen het belangrijkst. En daar zijn we zeer over te spreken! We hebben de badmintonrackets laten testen door een bevriende, op het hoogste niveau acterende, badmintonspeler. Zijn oordeel was een uitstekend vrije-tijdsracket. Het moet niet vergeleken worden met professionele badminton rackets, deze zijn ook van een totaal andere prijscategorie. Het product is dus goed. Nu het testen van de vraag.

Badminton sets verkopen op Amazon en Bol.com

Het testen van de vraag doen wij door het aanbieden van de voorbeeldproducten. Deze hebben wij op Amazon en Bol.com aangeboden voor € 29,95 inclusief btw (wij zullen verderop in het artikel ingaan op het kostenplaatje). Voor de listings hebben wij mooie render afbeeldingen laten maken, en de productomschrijving geoptimaliseerd. Daarbij houden wij rekening met de interne zoekmachine van Amazon om in zoekresultaten naar boven te komen.

In ongeveer een week tijd hebben wij 20 sets verkocht. Totale omzet is 20 * € 29,95 = € 599 inclusief btw. Na het aftrekken van de btw is er € 495,04 omgezet.
– Inkoopkosten: € 236,00
– Verzendkosten vanuit China naar ons magazijn: € 46,00
– Importheffing en afhandeling: € 23,00
– Verzendkosten naar klanten: € 120,00
– Bol.com/Amazon fee: € 90,00
– Totale kosten = € 515,00

Met de verkoop van deze testbatch hebben wij ongeveer € 20 verlies gemaakt. Maar belangrijker: de producent en de afzetmarkt zijn getest, en wij denken dat dit goed genoeg is om een levensvatbare Amazon verkoper mee te worden, gebaseerd om het importeren van producten uit China.

Rekket Amazon dropshipping vanuit China importeren

Onderhandelingen over de productie in China

De volgende stap voor ons is het onderhandelen over de productie. Wij hebben in onze test batch enkel badminton sets van carbon verkocht. Er is ook een optie aluminium te verkopen, dit is in productie een stuk goedkoper. Daarnaast zagen wij dat de vraag naar zwarte sets stukken hoger ligt dan witte sets. Elk verschil in het product betekent een nieuwe MOQ (minimum order quantity), een minimaal bestelhoeveelheid. Veel verschillende opties of kleuren betekent dus ook dat de initiële inkoop een stuk hoger gaat zijn. Hier over gaan wij in onderhandeling met onze Chinese partner, en daar komen wij in het volgende Rekket artikel op terug.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top