Succesvol verkopen op Amazon in Nederland (of België)

verkopen op amazon
Lees hier alles over het verkopen op Amazon

In het kort

  • Een uitgebreide gids over het verkopen op Amazon;
  • Stap voor stap uitleg om vandaag te starten.

Leestijd: 10 minuten

Verkopen op Amazon

Verkopen op Amazon is nog nooit zo toegankelijk geweest voor de Nederlandse en Belgische verkoper. Naast webshops en bol.com maken steeds meer ondernemers de stap naar Amazon. 

Amazon is de grootste marketplace ter wereld. Tegenwoordig wordt er meer op Amazon naar producten gezocht dan op Google...

Hoewel Amazon Nederland nog relatief klein is vergeleken met Amazon Duitsland en Amazon Amerika, kan je beter nu de stap zetten en autoriteit binnen het platform opbouwen. Ook opschalen naar Duitsland is voor veel verkopers een logische volgende stap. Wil je voorraad bij Amazon in Duitsland (DE) leggen en starten met Fulfilment By Amazon (FBA)? Dan heb je enkel een Duits btw nummer en verpakkings registratie nodig.

Hoe te verkopen op Amazon?

Verkopen op Amazon start natuurlijk met het vinden van een product. Bekijk onze pagina over Helium10 en het uitvoeren van product onderzoek!

Aanmelden als verkoper op Amazon

Verkopen op Amazon / verkopen via Amazon is alleen mogelijk als je bij Amazon bent aangemeld als verkoper. Aanmelden op Amazon Nederland doe je – gelukkig – in enkele eenvoudige stappen. Ben je een bestaande (internationale) verkoper, dan behoort inloggen met je bestaande gegevens tot de mogelijkheden. Ben je een nieuwe verkoper, dan is het goed om te weten dat je als verkoper aan bepaalde criteria moet voldoen om voor aanmelding in aanmerking te komen. Hoe dan ook, als bestaande of nieuwe verkoper vind je hier alles over aanmelden op Amazon Nederland.

Product toevoegen op Amazon

Als de aanmeldingsprocedure succesvol is afgerond, en je bent in het bezit bent van een verkopersaccount op Amazon, dan kun je overgaan tot het verkopen van je producten. Nou ja, bijna dan. Allereerst moeten de producten die je wil verkopen worden toegevoegd aan je verkopersaccount. Wil je weten hoe het toevoegen van een product aan je Amazon verkopersaccount in zijn werk gaat? Je leest het hier!

Amazon Product Listings

De afzonderlijke producten die zijn toegevoegd aan je verkopersaccount moeten vervolgens van informatie worden voorzien. Dit doe je door het instellen van Amazon Product Listings. Met andere woorden: je voorziet je productpagina van een (verkoop)naam (of titel), een productomschrijving, productdetails en bijpassende afbeeldingen. Deze informatie bepaalt of jouw producten vindbaar zijn in de zoekresultaten van Amazon. Bovendien beslissen bezoekers van Amazon (ofwel: potentiële klanten) op basis van deze informatie om een product al dan niet te kopen. Het verkoopsucces hangt om die reden – in ieder geval gedeeltelijk – af van je Amazon Product Listings. In het artikel ‘in 9 stappen een product toevoegen aan Amazon’ lees je meer over het toevoegen van een productomschrijving, productdetails en het belang van de juiste Keywords. Wil je Amazon Product Listings niet alleen instellen, maar ook optimaliseren, lees dan raden we het volgende artikel aan: de optimale productomschrijving voor producten op Amazon.

Kosten verkopen op Amazon

Wil je als ondernemer starten met verkopen op Amazon, dan is het goed om te weten dat hier kosten mee gemoeid zijn. Het bedrag dat jij als ondernemer aan Amazon dient te betalen, is afhankelijk van een aantal factoren. Om de kosten in kaart te kunnen brengen, zul je een aantal vragen moeten beantwoorden. Wil je bijvoorbeeld zelf je verkochte producten verzenden (Fulfilment By Merchant, FBM) of wil je dat door Amazon laten doen (Fulfilment By Amazon, FBA)? En wil je jouw producten alleen binnen Nederland verkopen, of wil je ook naar andere Europese landen verkopen en verzenden?

We hebben alle Amazon kosten voor verkopers op een rijtje gezet. Wil je een uitgebreide toelichting over de kosten die verbonden zijn aan verkopen op Amazon, lees dan het artikel ‘wat kost het om te verkopen via Amazon?’. Het is uiteraard van belang om bij het bepalen van je prijsstrategie rekening te houden met de kosten die gemoeid zijn met verkopen via Amazon.

Fulfillment By Amazon (FBA)

Na het instellen van je Amazon verkopenaccount en het opzetten van de Amazon Product Listings beschikken verkopers over twee opties bij het leveren van hun producten:

(1) Fulfillment By Amazon (FBA) - Verkopers die gebruik maken van deze optie verzenden hun producten naar één van de Fulfillment centers van Amazon. Amazon ontvangt jouw producten, en verstuurt jouw product wanneer het wordt verkocht. FBA is dus een service van Amazon die verkopers ondersteuning biedt bij opslag, verpakking en verzending. Wil je meer weten over FBA (voordelen, nadelen en kosten)? Bekijk dan snel het volgende artikel.

Let op, een Duits btw nummer en een LUCID nummer (VerpackG) is verplicht als je FBA wilt verkopen vanuit Duitsland. Voor verkopers van elektronische apparaten is vanaf 1 juli 2023 een WEEE registratie verplicht. 

Fulfillment By Merchant (FBM)

(2) Fulfillment By Merchant (FBM) – Verkopers zijn zelf verantwoordelijk voor het verzenden van hun producten naar het afleveradres van de koper. De voordelen, nadelen, aandachtspunten en kosten die horen bij deze verzendoptie hebben we eveneens voor jullie op een rijtje gezet!

Customer service

(Hoe behandel je retouren?)

Hoe je retourzendingen dient te behandelen is afhankelijk van het feit of jij als verkoper hebt gekozen voor voor Fulfillment By Amazon (FBA) of Fulfillment by Merchant (FBM). Maak je als verkoper gebruik van Amazon’s FBA service, dan voeren medewerkers van Amazon taken uit in het kader customer service. Zij behandelen in dat geval ook retourzendingen. Kies je voor de FBM, dan dien je als verkopers zelf je klanten te ondersteunen. Je bent in dat geval eveneens zelf verantwoordelijk voor het afhandelen van retourzendingen. 

Je product promoten en een merk opbouwen

Nieuwe producten succesvol lanceren werkt het beste als je al een sterk merk binnen Amazon hebt opgebouwd. De volgende mogelijkheden bieden je een kans om nog sneller te groeien binnen Amazon.

Benieuwd hoe jou bedrijf kan groeien binnen Amazon?

Internationaal groeien binnen Amazon

Via Amazon verkopen betekend dat de gehele wereld een afzet markt wordt. Vanuit je Europese Seller Central Account heb je de mogelijkheid om in maar liefst 8 landen te verkopen. Vanuit daar kun je ook nog kiezen om op te schalen naar de Verenigde Staten (Amazon US) , waar de afzetmarkt nog veel groter is.

Huidige Amazon Marketplaces waar wij kunnen ondersteunen:

Amazon Europa:

Amazon Noord-Amerika

Wat heb je allemaal nodig om te verkopen in Amerika? Lees het hier. 

Wereldwijde Amazon stores:
Amazon Asia-Pacific

Amazon Middel East

Hulp nodig bij het verkopen op Amazon?

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top