Succesvol verkopen op Amazon in Nederland

verkopen op amazon
Lees hier alles over het verkopen op Amazon

In het kort

  • Een uitgebreide gids over het verkopen op Amazon;
  • Stap voor stap uitleg om vandaag te starten.

Leestijd: 10 minuten

Verkopen op Amazon

Verkopen op Amazon is voor Nederlandse verkopers een stap dichterbij nu Amazon heeft aangekondigd zijn deuren in Nederland te openen. De geruchten dat Amazon de Nederlandse site zou willen uitbreiden met fysieke producten blijken te kloppen: sinds kort kunnen bedrijven uit binnen- en buitenland zich registreren om producten aan te bieden. Amazon ziet bij de uitbreiding van het assortiment een belangrijke rol weggelegd voor Nederlandse verkopers die hun producten via de webshop zullen aanbieden. Ofwel: de beoogde stap van Amazon biedt zonder twijfel ‘grote kansen’ voor verkopers! Ben jij ondernemer en sta je te popelen om jouw producten via Amazon te verkopen? Wij helpen je graag op weg! Raadpleeg Amazonadvies en ontdek hoe verkopen via Amazon in zijn werk gaat.

Aanmelden als verkoper op Amazon

Verkopen op Amazon / verkopen via Amazon is alleen mogelijk als je bij Amazon bent aangemeld als verkoper. Aanmelden op Amazon Nederland doe je – gelukkig – in enkele eenvoudige stappen. Ben je een bestaande (internationale) verkoper, dan behoort inloggen met je bestaande gegevens tot de mogelijkheden. Ben je een nieuwe verkoper, dan is het goed om te weten dat je als verkoper aan bepaalde criteria moet voldoen om voor aanmelding in aanmerking te komen. Hoe dan ook, als bestaande of nieuwe verkoper vind je hier alles over aanmelden op Amazon Nederland.

Product toevoegen op Amazon

Als de aanmeldingsprocedure succesvol is afgerond, en je bent in het bezit bent van een verkopersaccount op Amazon, dan kun je overgaan tot het verkopen van je producten. Nou ja, bijna dan. Allereerst moeten de producten die je wil verkopen worden toegevoegd aan je verkopersaccount. Wil je weten hoe het toevoegen van een product aan je Amazon verkopersaccount in zijn werk gaat? Je leest het hier!

Amazon Product Listings

De afzonderlijke producten die zijn toegevoegd aan je verkopersaccount moeten vervolgens van informatie worden voorzien. Dit doe je door het instellen van Amazon Product Listings. Met andere woorden: je voorziet je productpagina van een (verkoop)naam (of titel), een productomschrijving, productdetails en bijpassende afbeeldingen. Deze informatie bepaalt of jouw producten vindbaar zijn in de zoekresultaten van Amazon. Bovendien beslissen bezoekers van Amazon (ofwel: potentiële klanten) op basis van deze informatie om een product al dan niet te kopen. Het verkoopsucces hangt om die reden – in ieder geval gedeeltelijk – af van je Amazon Product Listings. In het artikel ‘in 8 stappen een product toevoegen aan Amazon’ lees je meer over het toevoegen van een productomschrijving, productdetails en het belang van de juiste Keywords. Wil je Amazon Product Listings niet alleen instellen, maar ook optimaliseren, lees dan raden we het volgende artikel aan: de optimale productomschrijving voor producten op Amazon.

Kosten verkopen op Amazon

Wil je als ondernemer starten met verkopen op Amazon, dan is het goed om te weten dat hier kosten mee gemoeid zijn. Het bedrag dat jij als ondernemer aan Amazon dient te betalen, is afhankelijk van een aantal factoren. Om de kosten in kaart te kunnen brengen, zul je een aantal vragen moeten beantwoorden. Wil je bijvoorbeeld zelf je verkochte producten verzenden (Fulfilment By Merchant, FBM) of wil je dat door Amazon laten doen (Fulfilment By Amazon, FBA)? En wil je jouw producten alleen binnen Nederland verkopen, of wil je ook naar andere Europese landen verkopen en verzenden?

We hebben alle Amazon kosten voor verkopers op een rijtje gezet. Wil je een uitgebreide toelichting over de kosten die verbonden zijn aan verkopen op Amazon, lees dan het artikel ‘wat kost het om te verkopen via Amazon?’. Het is uiteraard van belang om bij het bepalen van je prijsstrategie rekening te houden met de kosten die gemoeid zijn met verkopen via Amazon.

Fulfillment By Amazon (FBA)

Na het instellen van je Amazon verkopenaccount en het opzetten van de Amazon Product Listings beschikken verkopers over twee opties bij het leveren van hun producten:

(1) Fulfillment By Amazon (FBA) - Verkopers die gebruik maken van deze optie verzenden hun producten naar één van de Fulfillment centers van Amazon. Amazon ontvangt jouw producten, en verstuurt jouw product wanneer het wordt verkocht. FBA is dus een service van Amazon die verkopers ondersteuning biedt bij opslag, verpakking en verzending. Wil je meer weten over FBA (voordelen, nadelen en kosten)? Bekijk dan snel het volgende artikel.

Fulfillment By Merchant (FBM)

(2) Fulfillment By Merchant (FBM) – Verkopers zijn zelf verantwoordelijk voor het verzenden van hun producten naar het afleveradres van de koper. De voordelen, nadelen, aandachtspunten en kosten die horen bij deze verzendoptie hebben we eveneens voor jullie op een rijtje gezet!

Customer service

(Hoe behandel je retouren?)

Hoe je retourzendingen dient te behandelen is afhankelijk van het feit of jij als verkoper hebt gekozen voor voor Fulfillment By Amazon (FBA) of Fulfillment by Merchant (FBM). Maak je als verkoper gebruik van Amazon’s FBA service, dan voeren medewerkers van Amazon taken uit in het kader customer service. Zij behandelen in dat geval ook retourzendingen. Kies je voor de FBM, dan dien je als verkopers zelf je klanten te ondersteunen. Je bent in dat geval eveneens zelf verantwoordelijk voor het afhandelen van retourzendingen. 

amazon ideal

Nederlanders kunnen nu lid worden van Amazon Prime met iDeal

Door Ties | 21/10/2020

Het was een vaak gehoorde klacht. Geen Amazon Prime lidmaatschap aan kunnen schaffen omdat wij Nederlanders geen creditcards hebben. Inmiddels heeft Amazon dit opgelost en kun je voortaan bij Amazon met iDeal betalen. Hiermee kan (bijna) elke Nederlander lid worden …

Nederlanders kunnen nu lid worden van Amazon Prime met iDeal Lees verder »

amazon product titel schrijven

De perfecte Amazon Product Titel schrijf je zo.

Door Ties | 08/10/2020

You never get a second chance, to make a great first impression! Een eerste indruk telt. Zowel bij een sollicitatiegesprek, bij een eerste date, of in dit geval, als de klant op zoek gaat naar een product op Amazon. De …

De perfecte Amazon Product Titel schrijf je zo. Lees verder »

Early reviews verzamelen op Amazon

Snel beoordelingen krijgen met het Early Reviewer Program

Door Peter | 14/09/2020

Als online verkopers weten we allemaal hoe belangrijk beoordelingen van onze klanten zijn. Dit geeft ons, als verkopers, goede feedback over producten of een service. Bijkomend voordeel is het vertrouwen van consumenten, dat is belangrijk en leidt tot meer verkopen. …

Snel beoordelingen krijgen met het Early Reviewer Program Lees verder »

verkopen op amazon zweden-2

Verkopen op Amazon in Zweden? Het is nu mogelijk.

Door Ties | 02/09/2020

Na Nederland, is nu Zweden aan de beurt om zich aan te sluiten bij het Europese Amazon netwerk. Het is het eerste land in de Nordics waar Amazon voet aan land zet. Het was al mogelijk om via www.amazon.se producten …

Verkopen op Amazon in Zweden? Het is nu mogelijk. Lees verder »

Scroll naar top