Amazon dropshipping: De ultieme gids

amazon dropshipping
Amazon dropshipping, hoe werkt het?

In het kort

 • Wat is dropshipping?
 • Hoe werkt dropshipping via Amazon?
 • Hoe kun jij beginnen met het dropshippen via Amazon?

Leestijd: 5 minuten

Wat is dropshipping?

Dropshipping is het compleet uitbesteden van het logistiek proces van bestellingen van klanten. Jij zorgt dus alleen voor het product, de product listings en de marketing hierachter. De rest besteed je uit door gebruik te maken van Fulfilment by Amazon.

Het ultieme doel is om voorraad bij Amazon te krijgen en vervolgens automatisch producten te verkopen zonder dat jij er omkijk aan hebt.

Er zijn verschillende gradaties van dropshipping via Amazon, in dit artikel gaan we in op de variant waar jij het minste hoeft te doen om geld te verdienen en dat alles automatisch verloopt. Hoe ziet dit proces er in het kort uit:

 1. Selecteer producten en een leverancier;
 2. Jij of de leverancier stuurt de producten direct naar Amazon;
 3. Amazon verstuurt bestellingen direct naar de eind klant;
 4. Jij houdt af en toe in de gaten of er nog voldoende voorraad is en levert extra indien nodig.
amazon dropshipping

Amazon dropshipping: Hoe werkt het?

Amazon is een geweldig platform wat het mogelijk maakt om wereldwijd producten te verkopen zonder dat jij daar iets mee hoeft te doen. Zo biedt het bedrijf vele mogelijkheden aan om te dropshippen waarbij voorraad bij Amazon ligt en verzending naar de eindklant direct vanuit daar gebeurd. Dit wordt ook wel Fulfillment by Amazon genoemd. Het principe is simpel:

Amazon heeft wereldwijd grootte fulfilment centers staan waar voorraad ligt van externe verkopers. Deze externe verkopers (jij dus) selecteren de producten, maken de product listings aan en versturen deze producten naar Amazon. Zodra een consument wat besteld op het platform zorgt Amazon ervoor dat het verstuurt wordt vanuit het fulfilment center wat het dichtst bij de klant zit. Zo kan het bedrijf logistieke kosten besparen en kan de klant wereldwijd de dag erna zijn producten al in huis hebben.

Een win-win voor beide consument en verkoper.

Checklist: Kan ik beginnen met dropshipping via Amazon?

Ben jij klaar om te beginnen met dropshipping via Amazon? Als je "ja" kan antwoorden op alle onderstaande vragen kun je aan de slag.

Dit zijn harde eisen om te beginnen met dropshippen via Amazon. Zonder te voldoen aan de bovenstaande voorwaarden kun je helaas nog niet aan de slag, zorg er dus voor dat deze afgevinkt zijn!

Omzetten van bestaande producten naar Fulfilment by Amazon (FBA)

* Voordat je hiermee kunt beginnen moet je producten toegevoegd hebben op Amazon. 

Om te kunnen dropshippen met Amazon zul je er eerst voor moeten zorgen dat er voorraad ligt bij één van de fulfilment centers van Amazon. Hiervoor zul jij de producten moeten converteren van Fulfilment by Merchant, naar Fulfilment by Amazon. Dat doe je als volgt:

 1. Login bij Seller Central;
 2. Ga naar Manage Inventory of Beheer Voorraad;
 3. Vervolgens druk je rechts op de "Edit" knop;
 4. Ga naar "Convert to Fulfilled by Amazon".
Convert-to-fulfilled-by-amazon-advies.png
Convert to fulfilled by amazon advies list as fba

Voorraad verzenden naar Amazon

Nu je producten geconverteerd zijn naar Fulfilled by Amazon kun je een "shipment plan" aanmaken. Dit is eigenlijk een pakbon zodat Amazon weet wanneer jij wat verstuurd.

Je kunt deze producten zelf opsturen, of je laat het de leverancier direct doen. In het laatste geval gaan we ervan uit dat je zeker weet dat de producten in orde zijn.

1. Maak een shipment plan aan

Om te kunnen dropshippen via Amazon moet je een shipment plan aanmaken. Via deze shipment plan weten zowel jij, als Amazon de status van de verzending van de voorraad. Hier moet je een aantal dingen invullen:

 • Shipping plan: Kies tussen een nieuwe shipment, of voeg een voorraad toe aan een reeds voorbereidde shipment die al eerder is aangemaakt.
 • Ships from: Het adres waarvanuit wordt verzonden, dit geldt tevens als retour adres mocht er iets fout gaan in de verzending;
 • Marketplace destination: Afhankelijk van waar jij jouw voorraad wil leggen. In meeste gevallen zal dat Germany zijn, dat is het meest toegankelijk in verband met gecompliceerde belastingregels omtrent voorraad aanleggen.
 • Item Pkg. Type: Zijn het individuele producten of zijn ze verpakt per doos?
Convert to fulfilled by amazon advies
2. Vul het aantal producten in met de afmetingen

Omdat Amazon ruimte gaat reserveren in hun fulfilment centers willen ze graag weten hoeveel producten jij opstuurt en wat de afmetingen van deze zijn. Ook wordt hiermee bepaald hoeveel het voor jou gaat kosten om te dropshippen met Amazon. Hier vind je alles over wat het kost om te dropshippen via Amazon. 

Convert to fulfilled by amazon advies
3. Het juist labelen van producten

Amazon gebruikt zijn eigen interne barcodes om controle te houden over de voorraad die er ligt. Als jouw producten dus nog geen barcode hebben met EAN of USP informatie zul je deze opnieuw moeten labelen. Dit kan Amazon voor je doen, of je doet dit zelf. Let op: Een EAN of USP Code is verplicht om producten te kunnen verkopen, deze kun je aanvragen via de website van GS1. 

4. Verzending naar Amazon goedkeuren

Als laatste stap keur je de verzending goed. Amazon rekent, in vergelijking met Bol, geen kosten voor het ontvangen van voorraad. Check nog één keer of alles goed staat en druk vervolgens op "Approve shipment".

Scherm­afbeelding 2023-11-21 om 10.30.47
5. Postbedrijf selecteren om te verzenden naar Amazon

Amazon wil weten met welk bedrijf jij de voorraad stuurt. Zo kunnen ze in de gaten houden waar de verzending is en wanneer deze bij Amazon op het fulfilment center wordt verwacht. Wij raaden om te verzenden door gebruik te maken van UPS Partnered Carrier.

6. Voorbereiding producten om te dropshippen via Amazon

Al laatste stap moet je zorgen dat de producten voorbereid zijn om verzonden te worden naar Amazon. Zorg ervoor dat:

 • Het Shipment Label bij de verzending zit, deze kun je printen vanuit de aangemaakte shipment;
 • Alles goed verpakt zit. Kloppen de aangegeven kwantiteiten? Zitten er overal zichtbare labels op, of laat je Amazon deze toevoegen?
 • Heb je de Track & Trace aan Amazon doorgegeven? Zo kan Amazon ook volgen waar jouw shipment is.

Het beheren van voorraad op Amazon

Als er eenmaal voorraad ligt is het belangrijk om in de gaten te houden hoe het met je voorraad gaat. Dit kan je in de gaten houden vanaf het tabblad: "Manage my FBA Inventory".

Amazon-advies-manage-FBA-inventory.jpeg

Vervolgens krijg je een overzicht van de status van je voorraad. Hierin staat hoeveel er nog beschikbaar is, wat er verkocht is en wat er gereserveerd staat.

 • Available: Hoeveel er nog beschikbaar is voor verkoop.
 • Unfulfillable: Producten die beschadigd of niet goedgekeurd zijn.
 • Reserved: Producten die al besteld zijn maar nog niet verzonden zijn door Amazon. Deze krijgen de status "Reserved".

Het overzicht ziet er als volgt uit:

amazon dropshipping fba

Het laatste wat je wilt is "nee" verkopen omdat je geen voorraad hebt. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende voorraad is. Plan als volgt:

 • Hoeveel wordt er wekelijks verkocht?
 • Hoeveel voorraad ligt er nog?
 • Wat is de productie tijd van jouw producten?
 • Wat is de levertijd om het bij Amazon neer te leggen?

Door deze punten op een rij te zetten kun je berekenen wanneer jij weer een nieuwe voorraad naar Amazon moet sturen.

Dropshipping via Amazon, tot slot

De dozen zijn onderweg, de product listings zijn helemaal geoptimaliseerd voor conversie en de klant weet jouw product te vinden. Tijd om te beginnen met het generen van passief inkomen.

Doordat Amazon de mogelijkheid biedt tot het overnemen van verzending en klantenservice door van de eindklant kun je beginnen met het dropshippen van jouw producten. Daarmee hoef je alleen te zorgen dat de juiste producten met de juiste zoekwoorden op het Amazon platform staan. De voorraad ligt vervolgens bij Amazon en zij regelen de verzending naar de eind klant.

Nog in twijfel tussen dropshipping via Amazon of Bol.com? Wij hebben alle voor en nadelen van beide platformen op een rijtje gezet.

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top