Betaal je belasting en btw (vat) bij verkopen op Amazon?

btw regels verkoop op afstand
Wijzigingen in belasting regels verkoop op afstand.

In het kort

 • BTW verplichting is afhankelijk van het land waar de voorraad ligt.
 • Belasting over winsten is afhankelijk van de rechtsvorm van de organisatie

Leestijd: 4 minuten

Het korte antwoord: Ja, je moet zowel btw en belasting betalen over de verkoop op Amazon. Uiteraard geldt voor bijna elke situatie dat deze enigszins uniek is. Daarom is het advies gedegen onderzoek te doen naar jouw situatie, of een professional in te schakelen. Wij geven hier een globaal beeld van jouw administratieve verplichtingen ten opzichte van de Nederlandse btw en andere belastingen.

BTW verrekenen met Amazon.nl verkoop

Wanneer producten verkocht worden komt daar bijna altijd BTW (VAT) bij op. In Nederland is dat in de meeste gevallen 21%. In sommige gevallen, voornamelijk voedsel en sommige diensten, wordt 9% gerekend. Belangrijk voor het berekenen van de btw is het land waar de voorraad ligt. Het land waar de voorraad ligt is het land vanuit waar btw wordt gerekend. Twee voorbeelden:

 1. Je verzendt zelf de orders (bijvoorbeeld beeldschermen) die binnenkomen in jouw Amazon Sellercentral account en hebt deze thuis in de schuur op voorraad liggen. In dit geval reken je 21% btw aan jouw Europese klanten, ook al verzend je het naar een ander Europees land. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Mocht je onder bepaalde omstandigheden meer verkopen dan het drempelbedrag per land, dan is het mogelijk dat je in dat betreffende land geregistreerd moet worden voor de lokale btw afdracht. Voor de meeste verkopers is dat 'gelukkig' niet nodig, de drempelbedragen zijn allemaal boven de € 10.000. De exacte bedragen vind je in het pdf document van de Europese Commissie.
 2. Je maakt gebruik van Fulfillment by Amazon en alle voorraad ligt daarom in Duitsland. Je maakt dan gebruik van het Europen Fulfillment Network (EFN): vanuit 1 locatie worden alle landen in Europa geleverd. In dit geval dien je btw af te dragen in Duitsland (hoog tarief is 19%) en dat vraagt inschrijving bij de Duitse belastingdienst. Let op, dit geldt ook voor Nederlandse klanten die vanuit Duitsland geleverd worden.

De prijs die een klant betaald op Amazon is altijd de prijs inclusief btw, tenzij het een zakelijke klant is. Hierbij een concreet rekenvoorbeeld voor het berekenen van de btw en kosten voor het eerste voorbeeld:

Er worden 10 beeldschermen a € 180 euro inclusief btw verkocht in een maand. Totale verkoop inclusief btw is € 1800. De beeldschermen worden door de verkoper zelf opgestuurd vanuit Nederland.

 • Af te dragen btw in Nederland is € 1800 / 121% * 21% = € 312,40
 • Omzet exclusief btw is € 1800 - € 312,40 = € 1487,60

Op een beter beeld te geven rekenen we even door:

 • Af te dragen Amazon fee is 15% * € 1800 = € 270,00
 • Verzendkosten is € 7,45 per verzending = € 74,50
 • Maandelijkse amazon toeslag = € 39,00
 • Inkoop voor de beeldschermen per stuk is € 85, totaal = € 850,00
 • Winst op deze verkoop = € 1487,60 - € 270,00 - € 74,50 - € 39,00 - € 850,00 = € 254,10

Ben je in Nederland gevestigd met het bedrijf dan moet over gemaakte winsten jaarlijks vennootschap- of inkomstenbelasting afgedragen worden. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf en een zaak die bij een boekhouder zou moeten liggen. Wij zullen daar daarom niet verder op in gaan.

In het artikel Duitse btw aangifte doen is meer informatie te vinden over btw zaken in Duitsland in combinatie met Amazon.

Amazon.nl steeds interessanter prime pakket amazon advies

Amazon zet stappen richting Amazon.nl via Amazon Prime-abonnementen

Door Sam Wiering | 19/01/2022

Verkopen op Amazon in Nederland is sinds dit jaar nog interessanter geworden.  Dit is goed nieuws voor veel Nederlandse verkopers. Zo kunnen klanten in 2022 alleen nog maar een Nederlands Prime-abonnement bemachtigen. Deze is met €2,99 per maand de goedkopere …

Amazon zet stappen richting Amazon.nl via Amazon Prime-abonnementen Lees verder »

merk registreren euipo

Merk registreren bij het EUIPO? Krijg nu korting met de IE voucher.

Door Ties | 06/08/2021

Goed nieuws voor de nieuwe Amazon verkoper. Het is nu namelijk tijdelijk mogelijk om met korting een merk te registreren bij het EUIPO middels het gebruik van een IE voucher. Waarom moet je een merk registreren op Amazon? Zodra je …

Merk registreren bij het EUIPO? Krijg nu korting met de IE voucher. Lees verder »

amazon prime day

Amazon Prime Day. Ben jij er klaar voor?

Door Ties | 17/06/2021

Het is weer zover, Amazon Prime Day komt eraan en wel op 21 en 22 juni 2021. Hét online shopping evenement van Amazon. Hoe zorg jij ervoor dat je als Amazon verkoper hier het beste uit haalt? Hieronder noemen we …

Amazon Prime Day. Ben jij er klaar voor? Lees verder »

amazon prime leden

Amazon Prime passeert de 200 miljoen leden. Wat betekent dat voor jou als verkoper?

Door Ties | 16/04/2021

Het Prime loyaliteitsprogramma is officieel de 200 miljoen leden gepasseerd. Dit zijn 50 miljoen meer leden dan aan het begin van 2020, dat schrijft Jeff Bezos in zijn meeste recente brief richting de Amazon aandeelhouders. Mooie ontwikkeling in de groei …

Amazon Prime passeert de 200 miljoen leden. Wat betekent dat voor jou als verkoper? Lees verder »

Scroll naar top