Betaal je belasting en btw (vat) bij verkopen op Amazon?

btw regels verkoop op afstand
Wijzigingen in belasting regels verkoop op afstand.

In het kort

 • BTW verplichting is afhankelijk van het land waar de voorraad ligt.
 • Belasting over winsten is afhankelijk van de rechtsvorm van de organisatie

Leestijd: 4 minuten

Het korte antwoord: Ja, je moet zowel btw en belasting betalen over de verkoop op Amazon. Uiteraard geldt voor bijna elke situatie dat deze enigszins uniek is. Daarom is het advies gedegen onderzoek te doen naar jouw situatie, of een professional in te schakelen. Wij geven hier een globaal beeld van jouw administratieve verplichtingen ten opzichte van de Nederlandse btw en andere belastingen.

BTW verrekenen met Amazon.nl verkoop

Wanneer producten verkocht worden komt daar bijna altijd BTW (VAT) bij op. In Nederland is dat in de meeste gevallen 21%. In sommige gevallen, voornamelijk voedsel en sommige diensten, wordt 9% gerekend. Belangrijk voor het berekenen van de btw is het land waar de voorraad ligt. Het land waar de voorraad ligt is het land vanuit waar btw wordt gerekend. Twee voorbeelden:

 1. Je verzendt zelf de orders (bijvoorbeeld beeldschermen) die binnenkomen in jouw Amazon Sellercentral account en hebt deze thuis in de schuur op voorraad liggen. In dit geval reken je 21% btw aan jouw Europese klanten, ook al verzend je het naar een ander Europees land. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Mocht je onder bepaalde omstandigheden meer verkopen dan het drempelbedrag per land, dan is het mogelijk dat je in dat betreffende land geregistreerd moet worden voor de lokale btw afdracht. Voor de meeste verkopers is dat 'gelukkig' niet nodig, de drempelbedragen zijn allemaal boven de € 10.000. De exacte bedragen vind je in het pdf document van de Europese Commissie.
 2. Je maakt gebruik van Fulfillment by Amazon en alle voorraad ligt daarom in Duitsland. Je maakt dan gebruik van het Europen Fulfillment Network (EFN): vanuit 1 locatie worden alle landen in Europa geleverd. In dit geval dien je btw af te dragen in Duitsland (hoog tarief is 19%) en dat vraagt inschrijving bij de Duitse belastingdienst. Let op, dit geldt ook voor Nederlandse klanten die vanuit Duitsland geleverd worden.

De prijs die een klant betaald op Amazon is altijd de prijs inclusief btw, tenzij het een zakelijke klant is. Hierbij een concreet rekenvoorbeeld voor het berekenen van de btw en kosten voor het eerste voorbeeld:

Er worden 10 beeldschermen a € 180 euro inclusief btw verkocht in een maand. Totale verkoop inclusief btw is € 1800. De beeldschermen worden door de verkoper zelf opgestuurd vanuit Nederland.

 • Af te dragen btw in Nederland is € 1800 / 121% * 21% = € 312,40
 • Omzet exclusief btw is € 1800 - € 312,40 = € 1487,60

Op een beter beeld te geven rekenen we even door:

 • Af te dragen Amazon fee is 15% * € 1800 = € 270,00
 • Verzendkosten is € 7,45 per verzending = € 74,50
 • Maandelijkse amazon toeslag = € 39,00
 • Inkoop voor de beeldschermen per stuk is € 85, totaal = € 850,00
 • Winst op deze verkoop = € 1487,60 - € 270,00 - € 74,50 - € 39,00 - € 850,00 = € 254,10

Ben je in Nederland gevestigd met het bedrijf dan moet over gemaakte winsten jaarlijks vennootschap- of inkomstenbelasting afgedragen worden. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf en een zaak die bij een boekhouder zou moeten liggen. Wij zullen daar daarom niet verder op in gaan.

In het artikel Duitse btw aangifte doen is meer informatie te vinden over btw zaken in Duitsland in combinatie met Amazon.

Heb je een specifieke vraag?

Via Amazon Advies hebben wij een netwerk van btw specialisten ter beschikking. We denken graag met je mee.

Amazon-Advies-EPR-VerpackG- EPR- LUCID-LinkedIn.jpg

Vanaf 15 juni 2022 is een verpakkingsregistratie (LUCID) verplicht op Amazon.

Door Noud | 02/05/2022

Amazon heeft sinds kort een nieuwe regel ingediend binnen Seller Central en de verkoop via het platform. Het was sowieso al verplicht om een VerpackG registratie aan te vragen indien je voorraad in Duitsland had liggen. Voorheen was dit voornamelijk …

Vanaf 15 juni 2022 is een verpakkingsregistratie (LUCID) verplicht op Amazon. Lees verder »

Amazon polen verkopen internationaal amazon.pl

Verkopen op Amazon Polen, interessant? (amazon.pl)

Door Sam Wiering | 01/05/2022

“Polen is een zeer belangrijk land voor ons en we zijn van plan om hier de komende jaren te blijven investeren, waarbij we ernaar streven om klanten een nog rijkere selectie van producten te bieden die beschikbaar zijn tegen geweldige …

Verkopen op Amazon Polen, interessant? (amazon.pl) Lees verder »

neprecensies

Amazon wil sites/bedrijven sluiten die de authenticiteit van eerlijke reviews bedreigen.

Door Noud | 13/04/2022

Amazon heeft rechtszaken aangespannen tegen bedrijven die fake reviews schijven. Zij zijn verantwoordelijk voor het schrijven van gestimuleerde en misleidende productrecensies in ruil voor geld of gratis producten. De rechtszaken zijn bedoeld om twee grote “neprecensies” bedrijven, AppSally en Rebatest, …

Amazon wil sites/bedrijven sluiten die de authenticiteit van eerlijke reviews bedreigen. Lees verder »

Vooral internationale verkopers op Amazon.nl

Door Sam Wiering | 11/03/2022

Van alle verkopers op de Nederlandse Marketplace van Amazon is slechts 2 procent afkomstig uit Nederland. 

Scroll naar top