Betaal je belasting en btw bij verkopen op Amazon?

btw regels verkoop op afstand
Wijzigingen in belasting regels verkoop op afstand.

In het kort

 • BTW verplichting is afhankelijk van het land waar de voorraad ligt.
 • Belasting over winsten is afhankelijk van de rechtsvorm van de organisatie

Leestijd: 4 minuten

Het korte antwoord: Ja, je moet zowel btw en belasting betalen over de verkoop op Amazon. Uiteraard geldt voor bijna elke situatie dat deze enigszins uniek is. Daarom is het advies gedegen onderzoek te doen naar jouw situatie, of een professional in te schakelen. Wij geven hier een globaal beeld van jouw administratieve verplichtingen ten opzichte van de Nederlandse btw en andere belastingen.

BTW verrekenen met Amazon.nl verkoop

Wanneer producten verkocht worden komt daar bijna altijd BTW (VAT) bij op. In Nederland is dat in de meeste gevallen 21%. In sommige gevallen, voornamelijk voedsel en sommige diensten, wordt 9% gerekend. Belangrijk voor het berekenen van de btw is het land waar de voorraad ligt. Het land waar de voorraad ligt is het land vanuit waar btw wordt gerekend. Twee voorbeelden:

 1. Je verzendt zelf de orders (bijvoorbeeld beeldschermen) die binnenkomen in jouw Amazon Sellercentral account en hebt deze thuis in de schuur op voorraad liggen. In dit geval reken je 21% btw aan jouw Europese klanten, ook al verzend je het naar een ander Europees land. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Mocht je onder bepaalde omstandigheden meer verkopen dan het drempelbedrag per land, dan is het mogelijk dat je in dat betreffende land geregistreerd moet worden voor de lokale btw afdracht. Voor de meeste verkopers is dat 'gelukkig' niet nodig, de drempelbedragen zijn allemaal boven de € 10.000. De exacte bedragen vind je in het pdf document van de Europese Commissie.
 2. Je maakt gebruik van Fulfillment by Amazon en alle voorraad ligt daarom in Duitsland. Je maakt dan gebruik van het Europen Fulfillment Network (EFN): vanuit 1 locatie worden alle landen in Europa geleverd. In dit geval dien je btw af te dragen in Duitsland (hoog tarief is 19%) en dat vraagt inschrijving bij de Duitse belastingdienst. Let op, dit geldt ook voor Nederlandse klanten die vanuit Duitsland geleverd worden.

De prijs die een klant betaald op Amazon is altijd de prijs inclusief btw, tenzij het een zakelijke klant is. Hierbij een concreet rekenvoorbeeld voor het berekenen van de btw en kosten voor het eerste voorbeeld:

Er worden 10 beeldschermen a € 180 euro inclusief btw verkocht in een maand. Totale verkoop inclusief btw is € 1800. De beeldschermen worden door de verkoper zelf opgestuurd vanuit Nederland.

 • Af te dragen btw in Nederland is € 1800 / 121% * 21% = € 312,40
 • Omzet exclusief btw is € 1800 - € 312,40 = € 1487,60

Op een beter beeld te geven rekenen we even door:

 • Af te dragen Amazon fee is 15% * € 1800 = € 270,00
 • Verzendkosten is € 7,45 per verzending = € 74,50
 • Maandelijkse amazon toeslag = € 39,00
 • Inkoop voor de beeldschermen per stuk is € 85, totaal = € 850,00
 • Winst op deze verkoop = € 1487,60 - € 270,00 - € 74,50 - € 39,00 - € 850,00 = € 254,10

Ben je in Nederland gevestigd met het bedrijf dan moet over gemaakte winsten jaarlijks vennootschap- of inkomstenbelasting afgedragen worden. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf en een zaak die bij een boekhouder zou moeten liggen. Wij zullen daar daarom niet verder op in gaan.

amazon ideal

Nederlanders kunnen nu lid worden van Amazon Prime met iDeal

Door Ties | 21/10/2020

Het was een vaak gehoorde klacht. Geen Amazon Prime lidmaatschap aan kunnen schaffen omdat wij Nederlanders geen creditcards hebben. Inmiddels heeft Amazon dit opgelost en kun je voortaan bij Amazon met iDeal betalen. Hiermee kan (bijna) elke Nederlander lid worden …

Nederlanders kunnen nu lid worden van Amazon Prime met iDeal Lees verder »

amazon product titel schrijven

De perfecte Amazon Product Titel schrijf je zo.

Door Ties | 08/10/2020

You never get a second chance, to make a great first impression! Een eerste indruk telt. Zowel bij een sollicitatiegesprek, bij een eerste date, of in dit geval, als de klant op zoek gaat naar een product op Amazon. De …

De perfecte Amazon Product Titel schrijf je zo. Lees verder »

Early reviews verzamelen op Amazon

Snel beoordelingen krijgen met het Early Reviewer Program

Door Peter | 14/09/2020

Als online verkopers weten we allemaal hoe belangrijk beoordelingen van onze klanten zijn. Dit geeft ons, als verkopers, goede feedback over producten of een service. Bijkomend voordeel is het vertrouwen van consumenten, dat is belangrijk en leidt tot meer verkopen. …

Snel beoordelingen krijgen met het Early Reviewer Program Lees verder »

verkopen op amazon zweden-2

Verkopen op Amazon in Zweden? Het is nu mogelijk.

Door Ties | 02/09/2020

Na Nederland, is nu Zweden aan de beurt om zich aan te sluiten bij het Europese Amazon netwerk. Het is het eerste land in de Nordics waar Amazon voet aan land zet. Het was al mogelijk om via www.amazon.se producten …

Verkopen op Amazon in Zweden? Het is nu mogelijk. Lees verder »

Scroll naar top