Duits BTW nummer aanvragen om te verkopen via FBA Duitsland

Duits btw nummer aanvragen
Duits btw nummer aanvragen voor Amazon FBA Duitsland verkoop
In het kort
 • Bij levering vanuit Duitsland (ook FBA) is inschrijving bij de Duitse belastingdienst verplicht;
 • Meer dan € 10.000 over de grens verstuurd in Duitsland? Dan ben je aangifte plichtig. Dit kan je momenteel doen middels de One-Stop-Shop (OSS) registratie in Nederland.
 • Amazon vraagt voor verkoop via FBA vanuit het Duitse distributiecentrum  een Duits btw nummer (UstId.Nr) en een steuernummer. De F22-verklaring hoef je niet meer in te dienen.

Leestijd: 10 minuten
Laatst ge-update: 26-04-2024

Duits btw nummer: €195,00
Binnen 24 uur aangevraagd

Wanneer is een Duits btw nummer nodig?

Om te kunnen verkopen op Amazon moet je ingeschreven zijn bij de KVK. De Kamer Van Koophandel stuurt bij inschrijving de bedrijfsinformatie door aan de Nederlandse Belastingdienst, zij voorzien het bedrijf van een Nederlands btw nummer. Met een Nederlands btw nummer kun je wereldwijd verkopen. Voor de Europese markt zijn er voor Nederlandse Amazon verkopers grofweg twee situaties waarin een Nederlands btw nummer niet voldoende is. Wij gaan hier in op de situatie met ons grootste buurland: Duitsland.

 • Situatie 1: De verkoop op afstand vanuit Nederland aan Duitse klanten is meer dan € 10.000 per jaar. Vanaf het moment van overschrijden ben je aangifteplichtig voor de omzetbelasting in Duitsland. Dit kan middels de One-Stop-Shop (OSS) of bij het Duitse belastingkantoor (Duits btw nummer vereist).
 • Situatie 2: De voorraad voor het verzenden ligt in Duitsland, zoals bij FBA in Duitsland het geval is. We gaan hier uit van één opslaglocatie in heel Europa: een Europen Fulfillment Network (EFN). Vanuit deze opslaglocatie in Duitsland wordt zowel Duitsland als Nederland en eventuele andere landen bediend.

Het is zeer waarschijnlijk dat er op korte termijn geen distributie centrum van Amazon in Nederland komt. Zeker met het oog op het nieuwe distributiecentrum dat net over de grens in Duitsland gerealiseerd wordt. Dat betekent dat ook voor het gebruik van FBA in Nederland, de voorraad in Duitsland ligt.

Duits btw nummer Zalando

Ook als je als partner aan de gang gaat bij Zalando ben je verplicht om een Duits btw nummer aan te vragen. Je legt namelijk voorraad bij hun fulfilment centra neer. En laten deze nu net in Duitsland zijn.

Heb je een Duits btw nummer voor Zalando nodig? Ook dan kunnen wij je verder helpen.

Hoe kun je een Duits btw nummer aanvragen?

Een Duits btw nummer kun je aanvragen bij belastingkantoor in Kleef (Kleve, Deutschland). Daarbij moet het volgende ingediend worden:

 • (Eenmanszaak) Het ingevulde formulier "Vragenlijst voor de fiscale behandeling / oprichting van een handels-, zelfstandig- (vrij beroep) of land- en bosbouwbedrijf" toesturen. Hierbij het Duitse PDF bestand van het belastingkantoor Kleef.
 • (Vennootschappen: B.V., N.V., V.O.F., C.V.) Het ingevulde formulier "Vragenlijst voor de fiscale behandeling van een naar buitenlands recht opgerichte vennootschap" en het "Inlegblad bij de vragen volgens regels 16 en 17" invullen. Hierbij het Duitse PDF bestand van het belastingkantoor Kleef, een link naar het online inschrijf bestand, en een link naar de PDF invulinstructie.
 • Het Nederlandse BTW identificatienummer.
 • Een uittreksel van de Kamer van Koophandel van het bedrijf en voor de aandeelhouders van de vennootschap.
 • Organigram van het bedrijf. Een grafische weergave van de organisatorische vorm van het bedrijf. Werk je bijvoorbeeld met een Holding - Werkmaatschappij structuur dan komt dat hierin naar voren.
Finanzamt Kleve btw nummer duitsland aanvragen
Finanzamt Kleve voor het aanvragen van een Duits btw nummer.

Wat heb je nodig om via FBA vanuit Duitsland te verkopen?

Om te mogen verkopen via FBA vanuit Duitsland heb je een VAT/GST registration number en Tax Identification Number nodig. Hieronder wordt ingegaan op het verkrijgen van alle twee de vereisten.

 • VAT/GST registration number; ook wel Duits btw-nummer, German VAT number, Umsatzsteuer-Identifikationsnummer, USt-IdNr. genoemd. Dit VAT registration number is het belastingnummer dat voor internationale handel gebruikt wordt beginnende met DE en gevolgd met 9 cijfers. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse belastingnummer beginnende met NL. Dit is het belastingnummer dat voor internationale handel gebruikt wordt beginnende met DE. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse belastingnummer beginnende met NL.
 • Tax Identification Number; ook wel Steuernummer, Belasting identificatie nummer en German Tax ID genoemd. Het Tax Identification Number is het binnenlandse Belastingnummer voor de Duitse markt. Omdat Nederlanders altijd hun Duitse btw nummer aanvragen in Kleve begint het nummer voor Nederlanders altijd met 116.
 • F22-Certificate; ook wel F22-bescheinigung, F22-form/formulier, Bescheinigung nach §22f UStG en F22-verklaring genoemd. Let op: Sinds de ingang van de Unieregeling en One-Stop-Shop (OSS) is het F22-certificaat komen te vervallen. Dit wordt niet meer door de Duitse fiscus uitgegeven en is ook niet meer nodig om te verkopen op bijvoorbeeld Amazon of Zalando. Ter vervanging wordt het Tax Identification Number, zoals hierboven genoemd, gebruikt. Dit formulier is sinds 2019 nodig om de aansprakelijkheid van het betalen van omzetbelasting te verleggen van marketplaces, zoals Amazon, naar de verkopende partij. Dit certificaat verbindt een Duits btw nummer aan een Amazon account.

Hoe vraag je een F22-certificaat aan?

Let op: Sinds de ingang van de Unieregeling en One-Stop-Shop is het F22-certificaat komen te vervallen.

Het F22-certificaat vraag je aan bij het Belastingkantoor waar je ook het Duitse btw nummer aanvraagt. Voor Nederlanders het Finanzamt Kleve dus. Hier vind je het PDF USt 1TJ bestand voor het aanvragen van het F22-certificaat. Het ingevulde formulier stuur je samen met het ingevulde document voor de aanvraag van het btw nummer naar het belastingkantoor in Kleef.

Wanneer ontvang je de benodigde nummers en certificaten?

Het Duitse interne belasting/btw nummer (Steuernummer) ontvang je per brief van het belastingkantoor in Kleef. Dit duurt gemiddeld ongeveer 8 weken. Het internationale Duitse belasting identificatie nummer (USt-IdNr.) ontvang je gemiddeld 2 tot 4 weken later van de nationale Belastingdienst Duitsland.

Daaropvolgend kunnen de formulieren verzonden worden naar Amazon. De verwerking daarvan duurt ongeveer een week. Vanaf dat moment ben je in staat te verkopen via FBA vanuit Duitsland.

Duits btw nummer aanvragen uitbesteden

Onze specialisten staan voor je klaar om voor een vaste lage prijs van € 195 deze administratieve klus voor je uit handen te nemen. Onder Advies op maat kun je jouw Duits btw nummer en belasting identificatie nummer in één keer regelen.

Disclaimer: deze informatie is van algemene aard en geen juridisch advies of belastingadvies. Bij vragen of onduidelijkheden neem contact op met een juridisch adviseur en/of belastingadviseur. 

Hulp nodig bij een Duits btw nummer aanvragen?

Plan gerust wat in!

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top