Eigen bedrijf starten in Amerika

eigen bedrijf starten amerika

In het kort

  • Hoe start je een eigen bedrijf in de US?
  • Bedrijf starten in Amerika, wat heb je nodig?
  • Wat kost het om een bedrijf te starten in Amerika?
  • Heb je een bedrijf nodig in Amerika om op Amazon.com te verkopen?

Leestijd: 10 minuten

Beginnen met ondernemen in de Verenigde Staten klinkt als een behoorlijke stap. Gelukkig leven we in een gedigitaliseerde wereld en wordt het steeds makkelijker (en aantrekkelijker) om daar te gaan ondernemen.

Zeker als verkoper op Amazon zit je daar goed. Met maar liefst 140 miljoen Amazon Prime leden (in Europa zijn er slechts 16 miljoen) heb je per direct een gigantische afzetmarkt te pakken. Het is daarom een logische stap om je producten zo snel mogelijk op amazon.com te krijgen.

Om dit goed aan te pakken heb je een eigen onderneming nodig in Amerika. In dit artikel leggen we uit hoe je een eigen bedrijf kan starten in de Verenigde Staten.

Onderneming starten in Amerika:
Wat heb je nodig?

Om te beginnen met ondernemen in Amerika zul je eerst een legale basis aan moeten leggen. Dit kun je beter vanaf het begin af aan goed doen, daarmee voorkom je onenigheden op de langere termijn.

Wat heb je nodig om een bedrijf te starten in Amerika?
  1. Een uniek lokaal postadres: Dit dient een uniek adres te zijn eigen aan jouw onderneming. Er zijn services die werken met Registered Agents adressen waardoor jou bedrijf een adres deelt met meerdere ondernemingen. Dit wil je ten aller tijde voorkomen. Zeker als je verkoopt op Amazon zul je jouw unieke adres in het reigstratie proces van Amazon moeten kunnen verifieren. Heb je geen eigen uniek Amerikaans adres? Dan kom je ook het registratieproces niet door.
  2. Een Limited Liability Company (LLC) of een C-Corporation: Beide zijn te vergelijken met een Nederlandse B.V. en in beide gevallen is de legale entiteit (niet de persoon) aansprakelijk. Het grootste verschil is dat bij een LLC de winst doorgezet kan worden naar een Nederlandse entiteit waardoor deze als entiteit alleenstaand niet belastingplichtig is. Daarentegen is een C-Corp wel belastingplichtig als entiteit en moet daarmee periodiek aangifte gedaan worden. Vanuit dit oogpunt is het aan te raden om een LLC te starten met je Nederlandse entiteit opererend als "member". Alleen de "member" is in dit geval belastingplichtig en niet de entiteit zelf.
  3. Een EIN Nummer: Dit is een lokaal belastingnummer gerelateerd aan de staat waar je bedrijf geregistreerd is. Het EIN Nummer vraag je aan via de IRS en duurt ongeveer 6-8 weken voordat je deze binnen hebt.
  4. Een lokaal bankrekeningnummer: Dit kan aangevraagd worden middels je geregistreerd uniek postadres en LLC. Er zijn verschillende banken die de mogelijkheid bieden om lokaal een bankrekening te openen.

ALLEEN met bovenstaande documentatie kun je beginnen met het verkopen op Amazon in Amerika. Zolang je dit niet compleet hebt is het niet mogelijk om legaal opererend een eigen bedrijf te starten in Amerika.

bedrijf starten verenigde staten

Bedrijf starten in Amerika:
Wat kost het?

Om een bedrijf te starten in Amerika zul je wat aan de kant moeten zetten. Daarentegen heb je wel per direct toegang tot een gigantische markt wat je veel omzet kan genereren. Het is dus een eenmalige investering waar je waarschijnlijk ook veel uit zult halen.

De kosten van de oprichting schelen per staat en de zogenaamde "State Fee's" fluctueren ongeveer tussen de 100$-500$.

Ondernemen in Amerika: Opstartkosten

De opstartkosten om bovenstaande documentatie te verkrijgen ligt ongeveer tussen de €2.000 - €3.000. Dit bestaat uit advocaat kosten, documentatie kosten, registratie fee's en transport.

Eigen bedrijf in Amerika: Jaarlijkse kosten

Kosten die jaarlijks of periodiek terugkomen zorgen ervoor dat je legale Amerikaanse entiteit in de lucht blijft. Jaarlijks draag je een State Fee af van de staat waar je in geregistreerd bent. Deze ligt tussen de $200-$500. Ook zal de bank die je gebruikt een maandelijkse fee vragen. Deze liggen tussen de $20-$50 per maand. Ook zal er betaald moeten worden voor een Registered Agent. Dit is een partij die als tussenpartij fungeert tussen de lokale LLC en de member, in dit geval een Nederlandse entiteit. Dit kost ongeveer $150 per jaar.

Onderneming starten in Amerika:
Verkopen op Amazon.com

Als je wilt beginnen met het verkopen via Amazon.com in de Verenigde Staten heb je een legale basis nodig. De legale basis genoemd hierboven is voldoende om te beginnen met FBA verkoop. Om legaal FBA te verkopen op Amazon.com heb je dus nodig:

Tijdens Corona duurde het ongeveer 8-12 weken om alles in orde te hebben. Tegenwoordig gaat het sneller als je via de juiste instanties je bedrijf opricht. Nu ben je ongeveer 3-5 weken kwijt. De grootste bottleneck is de IRS waar de aanvraag van je EIN plaatsvindt. Dit is de belastingdienst in Amerika en kan dus een tijdje duren.

Heb je hulp nodig met het starten van een eigen onderneming in Amerika? Wij helpen je graag verder en nemen alles voor je uit handen.

Vragen of direct
een LLC starten?

Een hands-on Amazon marketplace agency. 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op Amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je Amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top