LLC oprichten in de USA

LLC oprichten in USA LLC betekenis Amerika bedrijf starten certificaat kosten

In het kort

  • Limited Liability Company (LLC) betekenis
  • Voordelen van een LLC oprichten
  • Als Nederlandse ondernemer een LLC oprichten

Leestijd: 10 minuten

Let op: elke situatie is anders. Wij delen samengevat onze expertise en ervaringen. Bij twijfel neem contact met ons op voor advies op maat.

Limited Liability Company (LLC) betekenis

LLC betekend een Limited Liability Company. Als één of meerdere eigenaren van een bedrijf geen inwoner zijn van de Verenigde Staten, biedt de VS je de optie om en LLC (Limited Liability Company) of een C-Corporation te starten. Kies je voor een LLC of C-Corporation? 

De Limited Liability Company (LLC)
Een LLC lijkt op een hybride tussen een BV/NV en een eenmanszaak/vennootschap. Net als bij een BV of NV sta jij als privépersoon los van eventuele schulden van uw bedrijf.  Er wordt niet gewerkt met aandeelhouders en het is administratief minder ingewikkeld dan een C-Corporation. Je kan je Nederlandse BV als eigenaar van de LLC toewijzen om zo je risico te spreiden. Neem contact op om met een expert te spreken.

De C-Corporation
Een C-Corporation lijkt op een BV of NV. Net als in een LLC wordt jij als privépersoon los gezien van jouw bedrijf. Een C-corporation brengt veel papierwerk en procedures met zich mee, omdat er hier wel met aandeelhouders, vergaderingen en jaarverslagen gewerkt zal moeten worden.

Bedrijf starten in Amerika

In de digitaal verbonden wereld van vandaag hebben Nederlandse ondernemers de unieke kans om hun bedrijven over de grenzen uit te breiden. Een van die lucratieve platforms is Amazon, dat miljoenen klanten wereldwijd bereikt. Een bedrijf starten in Amerika is voor steeds meer ondernemers een interessante optie. Als je een Nederlandse ondernemer bent die geïnteresseerd is in het verkopen op Amazon US of een eigen webshop aanstuurt vanuit Nederland, biedt het oprichten van een Limited Liability Company (LLC) verschillende voordelen. 

Voordelen van een LLC oprichten

Voor Nederlandse ondernemers biedt de beslissing om te verkopen op Amazon een ongelooflijke kans voor groei. Het oprichten van een LLC kan je voorzien van de financiële bescherming, fiscale voordelen en operationele flexibiliteit die nodig zijn om te slagen in deze concurrerende marktplaats. Als je je Amazon-bedrijf naar het volgende niveau wilt tillen, kan een LLC zomaar je volgende strategische stap zijn.

Beperkte aansprakelijkheid

Een van de meest overtuigende redenen om een LLC op te richten, is de bescherming van persoonlijke bezittingen. Als je bedrijf te maken krijgt met juridische kwesties of schulden maakt, zorgt een LLC ervoor dat je persoonlijke financiën minder snel in gevaar komen. Dit is vooral belangrijk bij het navigeren op een marktplaats zo concurrerend en vatbaar voor rechtszaken als Amazon.

Fiscale voordelen

Als LLC geniet je fiscale voordelen, vooral op de Amerikaanse markt. LLC's worden doorgaans beschouwd als 'doorgeefentiteiten' voor fiscale doeleinden, wat betekent dat het bedrijfsinkomen doorgaat naar individuele leden die dit inkomen opgeven bij hun persoonlijke belastingaangifte. Dit kan helpen om dubbele belasting te voorkomen, een zorg bij internationaal opereren.

Verhoogde geloofwaardigheid

Een LLC kan de geloofwaardigheid van je bedrijf vergroten, vooral bij het zakendoen met Amerikaanse klanten of partners. Als geregistreerde bedrijfsentiteit kan dit vertrouwen wekken, een essentiële factor voor succes op platforms zoals Amazon waar de concurrentie hevig is.

Operationele flexibiliteit

LLC's staan bekend om hun operationele flexibiliteit. Er zijn minder administratieve rompslomp, en je kunt het bedrijf runnen op een manier die het beste bij je past. Dit kan met name voordelig zijn bij het werken in een snel veranderende e-commerce omgeving zoals Amazon.

Toegang tot de Amerikaanse markten

Als je je richt op Amerikaanse klanten, kan het hebben van een LLC zakelijke logistiek vereenvoudigen. Van het opzetten van een Amerikaanse bankrekening tot gemakkelijkere transactieverwerking met Amerikaanse klanten, een LLC kan verschillende operationele hindernissen wegnemen.

Aantrekken van investeringen

Voor wie zijn Amazon-bedrijf wil opschalen, kan een LLC het gemakkelijker maken om Amerikaanse investeerders aan te trekken. Investering is vaak cruciaal voor het uitbreiden van de voorraad, het lanceren van nieuwe producten of het toepassen van geavanceerde marketingstrategieën, en een LLC-structuur kan aantrekkelijker zijn voor potentiële investeerders.

Amerika LLC oprichten in USA LLC betekenis Amerika bedrijf starten certificaat kosten

Als Nederlandse ondernemer een LLC oprichten

Wij adviseren vrijwel altijd een LLC voor klanten die in de Verenigde Staten via een webshop of Amazon willen gaan verkopen. In eerste instantie wordt je LLC standaard belast als eenmanszaak (‘sole proprietorship’), met jouw Europese bedrijf als enige eigenaar *. 

* De Amerikaanse belastingdienst kan belastingen berekenen over je LLC alsof je een Amerikaanse eenmanszaak, vennootschap, BV of NV bent (sole proprietorship, partnership of C-corporation). Je kunt de vorm van belastingen heffen veranderen door een formulier in te dienen: het kan belastingtechnisch gunstig zijn om dit te doen. Neem contact op als je dit met een fiscaal expert wilt bespreken. 

 

Registered Agent nodig bij een LLC?

Aangezien je zelf niet fysiek in de Verenigde Staten aanwezig bent om je bedrijf te vertegenwoordigen, is het belangrijk dat er iemand beschikbaar is die dat wel kan doen. De Verenigde Staten eist dat elk nieuw bedrijf een Registered Agent aanwijst, die de staat waar je een bedrijf vestigt als (administratief) officieel contactpunt voor jouw bedrijf kan gebruiken. 

In de praktijk betekent dit dat de staat waar je jouw bedrijf vestigt officiële correspondentie (denk aan het Annual Report of belastingen) naar de Registered Agent zal sturen. 

 

Amerikaanse Bankrekening aanvragen

Wij kunnen voor je Amerikaanse bedrijf een Amerikaanse bankrekening openen en dit koppelen aan je Amazon account. Zelf raden wij de Mercury-bank aan. Je kunt ervoor kiezen om uw Europese bankrekening te gebruiken op Amazon. Dit leidt echter wel tot meer jaarlijkse administratie in de vorm van het formulier FBAR. Daarom gaat onze voorkeur uit naar het gebruiken van een Amerikaanse bankrekening. 

 

Verzekering voor Amerika en Amazon aanvragen

Amazon US stelt verkopers verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en kan je verzoeken je bewijs van een verzekering tot $1.000.000 te tonen. Wanneer je een goede omzet draait loop je ook zeker de kans dat Amazon hier actief op controleert. Wij raden een verzekering echter niet enkel aan omdat Amazon het verplicht stelt. 

Als je jouw eigen producten op Amazon verkoopt, kan een koper die door jouw product schade zegt te lijden jou als verkoper en producent aansprakelijk stellen. Dit kan tot hoge kosten en ingewikkelde rechtszaken leiden. Een verzekering is dus voor jou een geruststelling dat wanneer er iets gebeurt, jij een Amerikaanse partij hebt die je bij kan staan.

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top