Hoe zet je jouw legale entiteit om binnen Amazon?

Omzetten-bedrijf

In het kort

 • Welke redenen zijn er voor het omzetten van je legale entiteit binnen Amazon?
 • Wat heb je nodig om je legale entiteit om te zetten?
 • Welke risico's zitten er vast aan het omzetten van je legale entiteit?
 • Hoe zet je jouw legale entiteit om?

Leestijd: 6 minuten

Welke redenen zijn er voor het omzetten van je legale entiteit binnen Amazon?

Het komt regelmatig voor dat je als bedrijf veranderd van entiteit of adres. De meest voorkomende daarvan is de verandering van eenmanszaak naar een BV. Omdat je dit aan past in je kvk registratie is dit ook verplicht binnen Amazon.

Om dit zo simpel en effectief mogelijk te doen is het van belang dat je alles goed doorleest. Er zitten namelijk risico's vast aan het omzetten van een bedrijf binnen Amazon. Zorg ervoor dat je de stappen van het omzetten van je entiteit zorgvuldig volgt.

Alles wat je nodig hebt en hoe je het account omzet lees je hier.

Wat heb je nodig om je legale entiteit om te zetten binnen Amazon?

In de basis geeft Amazon je de mogelijkheid om op een relatief makkelijke manier je bedrijf om te zetten. Het belangrijkste om klaar te hebben staan is het volgende:

 • KvK-registratie. Het is van belang dat je je nieuwe KvK-registratie klaar hebt staan om op een efficiente manier alle benodigde informatie van de nieuwe entiteit snel en accuraat in te kunnen vullen.
 • Legitimatiebewijs. Nadat je het bedrijf omgezet hebt moeten je identiteitsgegevens opnieuw ingediend en geverifieerd worden, zorg er dus voor dat je een kopie van een geldig legitimatiebewijs hebt.
 • Bankgegevens en -afschrift. Na het omzetten van het bedrijf moet je opnieuw een "desposit method" indienen. Zorg ervoor dat je een recent bankafschrift hebt op naam van de entiteit die op je nieuwe KvK-registratie staat.
Omzetten Bedrijf Amazon

Welke risico's zitten er vast aan het omzetten van je legale entiteit?

Veel verkopers zullen dit beamen, Amazon is een error-gevoelig platform aan de kant van de verkoper. De horror-verhalen over het blokkeren van accounts en het nooit meer terugkrijgen van je geld lonkt. Daarom is het van belang dat je alles goed leest en onderzoekt voordat je handelingen doet die je niet meer terug kan draaien.

Wat zijn de risico's?

 • Geblokkeerd account. Een geblokkeerd/gedeactiveerd account is in de basis de meest vervelende error binnen Amazon, op het moment dat je account gedeactiveerd is, is het contact met Amazon direct veel lastiger. Daarbij worden al je inkomsten 'bevroren' en je listings op inactief gezet.
 • Lange wachttijd. Op het moment dat je het bedrijf om zet is er een kans dat je een nieuwe verificatie-review in gaat die je ook tijdens het aanmaken van het account hebt gehad. Dit kan weken tot maanden duren. In het beste geval duurt het een paar uur en is je account snel weer actief.
 • Verlies van gegevens. Amazon geeft aan dat het mogelijk is om alle gegevens 1 op 1 over te nemen van je huidige entiteit naar je nieuwe entiteit. Dit is wat er in de meeste gevallen ook gebeurd. Het kan voorkomen dat je gegevens verliest. Dit kan gaan om Listings, Stores, A+ Content, geregistreerde merken enzovoort.

Hoe zet je jouw legale entiteit om?

Allereerst moet je zorgen dat je account actief is en 'healthy'. Wat bedoel ik hiermee? In Amazon kan je letterlijk naar je Account Health kijken. Hoe gezonder je account is, hoe minder risico er vast zit aan het omzetten van je account.

Zorg ervoor dat je de juiste documentatie zoals hierboven beschreven bij de hand hebt.

Stap 1:

 • Ga naar Settings > Account Info.
 • Klik hier op Transfer legal account
Transfer legal account Amazon

Stap 2:

Bij stap 2 doorloop je wat Amazon van je vraagt.

Hier moet je weten wat je wilt behouden wat betreft gegevens en instellingen van je huidige account. Dit gaat om het volgende:

 • Type bedrijf
 • Legale naam bedrijf(zoals geregistreerd bij de KvK)
 • Bedrijfsadres

Stap 3:

Lees de voorwaarden door, bij deze stap geef je je account op een legale manier door aan de volgende eigenaar. Omdat je jouw bedrijf om zet ben je dit in alle gevallen zelf. Zorg ervoor dat je weet waar je akkoord mee gaat. Maak desnoods screenshots zodat je deze informatie altijd terug kan halen.

Vervolgens accepteer je de voorwaarden en ga je akkoord. Let op: hierna krijg je een aftelscherm waarna je wordt uitgelogd.

Stap 4:

Log opnieuw in met je eigen Seller Central account. Hier ga je als nieuwe entiteit akkoord met het overnemen van het account.

Vervolgens moet je opnieuw je account verifiëren, hierbij moet je het volgende invullen.

 • Gegevens nieuwe eigenaar(of begunstigde)
 • KvK gegevens en bedrijfsgegevens(mits aangegeven)
 • Bankgegevens, dit gaat niet om de creditcard maar de gegevens voor de bankrekening waar het geld op gestort wordt.

Lukt het niet om je legale entiteit binnen Amazon om te zetten?

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top