Vooral internationale verkopers op Amazon.nl

Van alle verkopers op de Nederlandse Marketplace van Amazon is slechts 2 procent afkomstig uit Nederland. 

De meeste van deze verkopers regelen hun eigen logistiek. De meeste Nederlandse verkopers bieden woonartikelen en kleding aan, wat de populairste producten zijn onder Nederlandse online shoppers.

E-commercegigant Amazon lanceerde in 2020 in Nederland en aan het eind van dat jaar telde het platform al 5.000 verkopers. In de laatste paar maanden van 2021 heeft Data Department onderzoek gedaan met een steekproef van 19 miljoen producten en bijna 96.730 verkopers op Amazon.nl.

Internationale verkopers

Uit het onderzoek bleek dat er verkopers waren uit 73 verschillende landen en dat Nederlandse verkopers een minderheid vormen op Amazon.nl. De meeste verkopers die werden geïdentificeerd binnen de steekproef kwamen uit China (59,5 procent), gevolgd door Duitsland (11 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5,8 procent). Er waren ook verkopers uit Italië (4,4 procent), Spanje (3,2 procent) en Frankrijk (2,6 procent).

‘Nederlandse verkopers hebben aandeel van 2 procent op Amazon.nl’

Nederlandse verkopers hebben een aandeel van 2 procent. Verkopers zijn als Nederlands geteld als ze ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, dit kunnen dus ook internationale verkopers zijn die in dat land ingeschreven staan.

Productcategorieën

Volgens onderzoek van het CBS kopen de meeste Nederlandse consumenten graag kleding en woonartikelen online. Verkopers op Amazon.nl lijken dit gegeven in hun voordeel te gebruiken, aangezien de meeste producten die op het platform worden verkocht tot deze categorieën behoren (respectievelijk 23 en 11 procent).

Een meerderheid van de Nederlandse verkopers (61 procent) op het platform heeft echter minder dan 50 producten geregistreerd. Zeker 40 procent van hen voert minder dan 10 producten. Slechts 3 procent heeft 5.000 producten of meer.

Winst in de ‘Buy Box’ op Amazon.nl

Een ruime meerderheid (74 procent) van de verkopers op Amazon.nl wint de Buy Box voor hun producten ten opzichte van Amazon (26 procent). Nederlandse verkopers hebben echter minder succes met het winnen van de gewenste button (0,7 procent).

Minder dan 1 procent van de Nederlandse verkopers wint de Buy Box.

Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de meeste Nederlandse verkopers de logistiek zelf regelen. Verkopers die gebruik maken van Fulfilment by Amazon (FBA) hebben meer kans om de Buy Box te winnen. De fulfilmentdienst werd onlangs in Italië beboet, omdat de dienst in strijd was met de mededingingsregels in de Europese Unie.

Tot 78 procent van de Nederlandse verkopers handelt de logistiek zelf af. Een groep van 14,5 procent gebruikt FBA voor hun complete assortiment, terwijl 7,9 procent FBA gebruikt voor een deel van hun assortiment.

Fluctuerende producten en verkopers op Amazon.nl

Data Department constateerde dat er een opvallende schommeling was in verkopers en producten op Amazon.nl. Nederlandse verkopers die tijdens het eerste meetmoment werden gevonden, bleken later tijdens het onderzoek geen producten meer op het platform te plaatsen. Ook waren er verkopers die hun profiel niet volledig hadden ingevuld, waardoor bij 3,6 procent het land van vestiging niet kon worden vastgesteld.

Amazon heeft niet veel exacte informatie vrijgegeven over zijn Nederlandse tak, waardoor het lastig is om deze cijfers te controleren. Het feit dat uit dit onderzoek blijkt dat Nederlandse verkopers in de minderheid zijn op Amazon.nl is verrassend. Dit zou betekenen dat van de 19.516 nieuwe verkopers die vorig jaar zijn geregistreerd, het merendeel buitenlandse verkopers zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top