Wie is Werner Vogels? De Nederlandse rechterhand van Jeff Bezos.

werner vogels amazon advies

Dat Jeff Bezos zijn e-commerce meesterwerk niet alleen kan runnen mocht duidelijk zijn, maar dat een Nederlander zijn rechterhand is, is nog niet bij iedereen bekend. Werner Vogels (03 oktober, 1958) uit Ermelo is de CTO oftewel, de Chief Technology Officer en Vice President van Amazon. Tot zijn functie benoemd in 2005 en momenteel de enige man naast Jeff Bezos die in het openbaar mag spreken betreffende de ontwikkelingen en plannen van Amazon.

Het verhaal achter Werner Vogels.

Na zijn verplichte militaire dienst bij studeerde Vogels radiologie waarna hij van 1979 tot 1985 werkte aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, dat nu onderdeel is van het Nederlands Kanker Instituut. In 1985 keerde hij terug naar de universiteit om computerwetenschappen te studeren. Na zijn studie heeft hij zijn carrière in informatica-onderzoek voortgezet. Van 1994 tot 2004 was Vogels onderzoekswetenschapper aan de afdeling Computerwetenschappen van Cornell University. Hij deed vooral onderzoek naar schaalbare betrouwbare bedrijfssystemen. Een tijdperk dat de basis vormde voor zijn huidige functie binnen Amazon.

In 1997 richtte hij samen met Kenneth Birman en Robbert van Renesse een bedrijf op, genaamd Trusted Network Solutions, Inc. Het bedrijf bezat Amerikaanse patenten op het monitoren van computernetwerken en multicast-protocollen. Van 1999 tot 2002 bekleedde hij functies als vice-president en chief technology officer bij het bedrijf.

Na een intense periode van zijn eigen bedrijf trad hij in september 2004 in dienst bij Amazon als Director System Research. Hij werd in januari 2005 benoemd tot Chief Technology Officer en als Vice-President in maart van dat jaar. Vogels beschreef het diepe technische karakter van het infrastructuurwerk van Amazon in een artikel over Amazon’s Dynamo, de opslagmotor voor het winkelwagentje van Amazon. Hij wordt over het algemeen beschouwd als een van ‘s werelds topexperts op het gebied van ultraschaalbare systemen. In 2008 werd duidelijk dat Vogels een van de architecten was achter Amazon’s benadering van cloud computing, de Amazon Web Services (AWS). In dat jaar was Vogels continu op weg om cloud computing en AWS en de voordelen ervan voor de industrie te promoten.

Heeft Werner Vogels inspraak op de komst van Amazon naar Nederland?

Waarschijnlijk niet. Het feit dat Werner uit Nederland komt zal vast wel een persoonlijk trots zijn, maar als CTO van werelds grootste e-commerce platform heb je waarschijnlijk 100 andere dingen aan je hoofd dan het binnentreden van een relatief kleine markt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top