Wat is Fulfillment by Amazon (FBA)?

wat is fulfilment by amazon
Wat is Fulfilment By Amazon (FBA) en hoe werkt het?

In het kort

 • Wat is Fulfilment by Amazon (FBA)?
 • Wat heb je als verkoper nodig om te verkopen via FBA?
 • Wat kost verkopen via FBA?
 • Alles voor én nadelen van verkopen met FBA op een rijtje.

Leestijd: 12 minuten

Wat is Fulfilment by Amazon (FBA)?

Fulfillment by Amazon (FBA) is een service van Amazon die verkopers ondersteuning biedt bij opslag, verpakking, verzending en lokale klantenservice. Dit kan het verkopen via Amazon voor jou als verkoper een stuk makkelijker maken.

Met dit programma kunnen verkopers hun goederen verzenden naar het Amazon fulfilment centrum in Mönchengladbach. Vanaf daar worden jouw artikelen opgeslagen in magazijnen totdat ze worden verkocht. Wanneer een bestelling wordt geplaatst, bereiden Amazon medewerkers de bestelling voor en zorgen dat de juiste bestelling in de juiste hoeveelheden bij de eindklant terechtkomen. 

Hoe begin ik met verkopen via Fulfilment by Amazon (FBA)?

Om gebruik te maken van Fulfilment by Amazon als Amazon verkoper heb je een aantal dingen nodig. Je legt namelijk voorraad neer in een ander land (Duitsland) omdat Amazon nog geen fulfilment centra heeft binnen Nederland. Je hebt daarom een aantal benodigdheden nodig voordat je kunt beginnen met het verkopen via FBA.

Wat heb je nodig?

Let op: Zonder een LUCID nummer mag je niet verkopen in Duitland. Zonder een Duits btw nummer kun je geen voorraad in Duitsland leggen en NIET via FBA verkopen.

De voordelen van het gebruik van Fulfilment by Amazon (FBA): 

Verkopers kunnen profiteren van alle bronnen en voordelen van Amazon wanneer ze zich aanmelden voor Fulfillment By Amazon (FBA). Alle voordelen op een rijtje: 

 1. Koppel de Amazon naam aan jouw assortiment: Door gebruik te maken van Fulfilment by Amazon (FBA) kan je de de naam “Amazon” koppelen aan jouw producten: Dit is een kwaliteitsgarantie die jouw klanten zullen waarderen. Ook de snelle klantenservice die inbegrepen zit bij Fulfilment by Amazon (FBA) zal door jouw Amazon klanten gewaardeerd worden.
 2. Geen klantenservice meer zelf doen: Als jij gebruikt van Fulfilment by Amazon (FBA) zal Amazon ook tegelijkertijd de klantenservice op zich nemen. Zo hoef jij niet elke keer alles te beantwoorden. Zeker voordelig als je ook internationaal verkoopt.
 3. Goedkopere internationale verzendkosten: omdat Amazon een goede relatie heeft met verschillende verzend partijen binnen Europa kunnen zij jouw pakketje goedkoper leveren bij jouw klant. Je kunt ook overwegen om gratis verzending aan te bieden boven een bepaald bedrag. Zo kan jij je concurrenten voor zijn als het prijs betreft.
 4. Verkoop direct internationaal: Omdat Seller Central op Europees niveau plaatsvindt kan Amazon ook jouw voorraad verzenden die je op verschillende platformen in verschillende landen (.co.uk, .it, .es, .de, .fr) aan kunt bieden.
 5. Gestandaardiseerde verzendingen: Alle Fulfilment by Amazon (FBA) bestellingen worden op dezelfde manier verwerkt als Amazon met hun eigen voorraad producten zou doen. Dit betekent dat wanneer iemand een artikel koopt, Amazon het artikel uit zijn inventaris pakt, het artikel inpakt en naar jouw klant verzendt.
 6. Toegang tot het Amazon Prime publiek: Als jij je producten aanbiedt via Fulfilment by Amazon (FBA) kom je in aanmerking voor Prime. Dat betekent dat jouw listings zullen worden weergeven met een Amazon Prime logo. Dit zal de conversie van jouw listings goed doen. Dit omdat Prime snellere levering en betere service aanbiedt.
 7. Betere Buy Box positionering: Omdat producten lokaal opgeslagen en verstuurd worden kan de eindklant zijn bestellingen veel sneller binnen krijgen. Daarom verbeterd je Buy Box positie als jij gebruikt maakt van Fulfilment by Amazon (FBA).

De nadelen van het gebruik van Fulfilment by Amazon (FBA): 

 1. Een prijzig totaalplaatje: De kosten voor fulfilment en opslag door gebruik te maken van Fulfilment by Amazon (FBA) kunnen op lange termijn al redelijk snel oplopen. Zeker als je producten op voorraad hebt die niet snel verkopen. En als je jouw voorraad van Amazon weg wilt halen betaal je hoge verwijderingskosten.
 2. Problemen met productverwerking: Soms kan er voorraad verloren of beschadigd raken tijdens het uitvoeringsproces. Vaak ligt deze fout bij Amazon en niet aan de verkoper waardoor de klant door Amazon wordt terugbetaald. Sommige gevallen kunnen echter onopgemerkt blijven waardoor inventaris wordt beschadigd en het geld van verkopers verloren gaat.
 3. Nauwkeurige productrichtlijnen: Amazon heeft specifieke eisen voor het aanleveren van sommige producten om ervoor te zorgen dat ze in optimale omstandigheden bij Amazon uitvoeringscentra aankomen. Amazon kan dit na van jouw producten ook doen maar hier zit een behoorlijk prijskaartje aan.
 4. Verwarring van identieke producten: Amazon's standaard inventaris setting is om dezelfde producten van één fabrikant samen te voegen. Dat betekent dat als jij exact hetzelfde product verkoopt als een andere verkoper, je voorraad kan worden verward met die van je concurrent. Dat is natuurlijk niet erg handig.
 5. Meer retouren (en de kosten hiervan): Amazon maakt, net als Zalando, retouren erg gemakkelijk. Zo kan jouw klant elk product eenvoudig retourneren als dit gekocht is met Fulfilment by Amazon (FBA). De fee die je voor de retouren betaald is net zo hoog als de fee die je hebt betaald voor FBA.

Naast Fulfilment by Amazon is Fulfilment by Merchant (FBM) ook nog en optie. Hierbij verwerk en verzend je je eigen binnenkomende bestellingen.

Wat zijn de kosten van Fulfilment by Amazon (FBA)?

 1. Standaard verkoperskosten: Amazon neemt ongeveer 15-18% van de productprijs als verkoopkosten wanneer jouw artikel wordt verkocht. Hoeveel dat precies is varieert per product. Amazon communiceert op hun platform dat ze 15% in rekening brengen. Helaas blijkt dat niet altijd zo te zijn. Er zijn namelijk enkele verborgen kosten, zoals terugbetalingen die niet volledig worden teruggeboekt, wat de totale kosten voor jou als verkoper kan verhogen. Voor alle kosten van Amazon FBA op een rijtje ga dan naar "Wat kost het om te verkopen via Amazon?"
 2. Fulfilment by Amazon (FBA) vergoedingen: De kosten van FBA naast de standaard verkoopkosten verschillen behoorlijk. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de grootte, de eenvoud van het picken en verpakken, de verzending en handling, de hoeveelheid klantenservice die bij jouw product komt kijken en het aantal retouren wat jij binnenkrijgt.
 3. Voorraad Opslag kosten: Op basis van de kalendermaand en het dagelijkse gemiddelde volume wordt er aan verkopers maandelijkse opslagkosten per kubieke meter gerekend. Deze kosten variëren ook per product soort. Kosten voor opslag op lange termijn zijn van toepassing op producten die langer dan 365 dagen in een Amazon fulfilment centrum zijn opgeslagen en worden toegevoegd aan de maandelijkse kosten voor voorraadopslag.

Wil je beginnen met Fulfilment by Amazon? Lees hier hoe jij je producten om kunt zetten naar Fulfilment By Amazon (FBA).

Vragen of een
project starten?

Een hands-on amazon marketplace agency. 

 

Wij ondersteunen bedrijven van A tot Z in hun groei op amazon Marketplaces in 14 verschillende landen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag hulp bij het opzetten van je amazon business? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar top